Kuchnia

Kuchnia

Prawdziwe pancakes od brytyjskiej babci

Jakiś czas temu dość często robiłam livestreamy z gier po angielsku i tam też przyszło kilkoro Brytyjczyków. Niektórzy byli dość młodzi, a ponieważ ja zawsze chciałam się nauczyć robić prawdziwe, puszyste pancakes, zapytałam jednego z nich, czy ma babcię, która zechce się podzielić przepisem. Zechciała. Wyszły przepyszne - po raz pierwszy puszyste, nie-kapcie i nie-proszkowodopieczeniowe. Pancakes można jeść na milion…czytaj więcej
Kuchnia

Japońskie słodycze DIY

Dzisiaj temat prosty, przyjemny i bardzo słodki. Jako rozgrzewka przed wieczornym filmopostem, chciałam opowiedzieć wam o moim niedawno odkrytym hobby. Japońskie słodycze DIY, czyli "do it yourself" to chyba jedna z kontrowersyjnych części japońskiej kultury, ale z drugiej strony jakże świetna i jakże urocza? Na pewno kojarzycie filmy na YouTube autorstwa Agnieszki Grzelak - Japana Zjadam. Głównie stamtąd wzięło się…czytaj więcej
Kuchnia

Jeśli kawa, to tylko w Galeria44

Są takie miejsca, w których człowiek czuje się jak w domu. Z różnych powodów - czasami wystarczy po prostu wygodny fotel, a czasem potrzeba czegoś więcej. Galeria44 na świdnickim Rynku (jak nazwa wskazuje, pod numerem 44-tym) zalicza się do takich miejsc już od momentu przekroczenia jej progu. Zapytacie pewnie, dlaczego wywiewa mnie na kawę z Wrocławia aż do Świdnicy. O…czytaj więcej
Kuchnia

Potrawy, które lubią wszyscy, a ja nie

Tak się czasem zdarza, że mamy wysublimowane podniebienie i pewnych rzeczy nie tkniemy, chociaż inni się nimi zajadają. Cały czas, bez wyjątku. I wciąż deklarują, że jedliby więcej! No dobra, jakie to potrawy? To znaczy, potrawy i produkty spożywcze. Kto mnie przekona, żebym jednak spróbowała? Tatar Wpadł mi do głowy, bo moja mama właśnie go przyrządza dla wszystkich, oprócz mnie. Wizja…czytaj więcej
Kuchnia

Oryginalne vs Podrabiane produkty

Mówiąc "podrabiane", nie mam na myśli tego, że jakaś firma coś komuś ukradła, lecz wersje "no-name" różnych znanych produktów. Na przykład Delicje Tesco, które przecież się Delicjami już nie nazywają. Albo Ptasie Mleczko od Wedla i Rajskie Mleczko Goplany. Mam takie swoje ulubione płatki. Oryginalne, niepodrabiane Nestle Chocapic (czekoladowa pycha!). Mogłabym jeść ich tonę dziennie, a nie miałabym ich dość, więc…czytaj więcej
Kuchnia

Ziemniaczany raj w Warszawie

Mój weekendowy wyjazd do Warszawy to nie tylko praca, praca i jeszcze raz praca. Był czas na chwilę relaksu, a dzięki pani Basi, naszej opiekunce, zawitaliśmy do miejsca, którego pewnie w życiu bym sama nie znalazła - Groole przy ul. Śniadeckich 8. W lokalu zjemy wszystko, co z ziemniaka. A konkretniej, ziemniaka ze wszystkim. Są tu porcje z pojedynczym kartoflem…czytaj więcej
Kuchnia

Najlepsze sushi tylko w Modosie

Na wyjazd do Elbląga czekam nie tylko dlatego, że fajnie czasem spotkać się z teściową mieszkającą na drugim końcu Polski. Mam tu takie miejsce, do którego wpadam tak często, jak tylko pozwala mi czas i różne takie inne czynniki. Jest to restauracja Modosa przy ul. Rzeźnickiej. Takiego sushi, jakie zjecie tutaj, nie znajdziecie chyba nigdzie w Polsce. A już na pewno…czytaj więcej
Kuchnia

Naleśniki jak malowane

Siedzieliśmy w domu, bardzo chcieliśmy się gdzieś przejść i w pewnym momencie sobie pomyślałam, że mam przeogromną ochotę na naleśniki. I znalazłam w Elblągu naleśnikarnię, w której naleśniki są równie wielkie jak moja ochota na nie. Przy ulicy Mostowej 10 znajdziecie lokal "Wypasiony naleśnik", który naprawdę mogę z całego serca polecić. Ja mam niewiarygodne szczęście, gdzie nie pójdę, tam dobrze…czytaj więcej
Kuchnia

Do Festiwalu podejście drugie

Pisałam już wcześniej o moich doświadczeniach z Pizzą Hut i Festiwalem Pizzy, ale w związku z tym, że firma AmRest była na tyle uprzejma, że podesłała mi zaproszenie na kolejny Festiwal, postanowiłam puścić poprzednie drobne wpadki w zapomnienie i z zupełnie czystą kartą i sympatią udać się na kolejną, wielką kolację. Nie obyło się bez problemów, bo w związku z…czytaj więcej