Prawdziwe pancakes od brytyjskiej babci

Jakiś czas temu dość często robiłam livestreamy z gier po angielsku i tam też przyszło kilkoro Brytyjczyków. Niektórzy byli dość młodzi, a ponieważ ja zawsze chciałam się nauczyć robić prawdziwe, puszyste pancakes, zapytałam jednego z nich, czy ma babcię, która zechce się podzielić przepisem. Zechciała. Wyszły przepyszne – po raz pierwszy puszyste, nie-kapcie i nie-proszkowodopieczeniowe.

pancake2

Pancakes od brytyjskiej babci
Serves 3
Przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach tradycyjne pancakes.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. 135g przesianej mąki tortowej
  2. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  3. 2 łyżki stołowe cukru pudru
  4. 130ml mleka
  5. 1 duże jajko, lekko roztrzepane
  6. 2 duże łyżki masła, które należy roztopić
  7. opcjonalnie pół łyżeczki soli
Instructions
  1. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w większej misce.
  2. W osobnej, mniejszej misce mieszamy jajko, mleko i roztopione masło (szkoła nakazuje, by było już ostygnięte, gdy dolewamy je do reszty, ale robiłam pancakes pięć razy i nigdy nie czekałam – wystarczy energicznie mieszać podczas dolewania, a nic nam się nie zetnie).
  3. Do składników suchych dodajemy mokre i energicznie mieszamy trzepaczką na gładką masę.
  4. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (najlepiej silikonowym pędzelkiem) lub masłem.
  5. Gdy temperatura będzie odpowiednia, wylewamy pojedynczo po około jednej łyżce ciasta i troszkę rozklepujemy, by powstał nam piękny placuszek.
  6. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
TIP
  1. Skąd wiemy, że pierwsza strona już gotowa? Brzegi naszego placuszka zaczynają robić się bardziej żółtozłote, a na powierzchnię wychodzą bąbelki powietrza. Gdy spróbujemy go podważyć, pomagając sobie patelnią, powinien gładko wskoczyć na łopatkę i dać się przewrócić.
Blogodynka.pl http://blogodynka.pl/
Pancakes można jeść na milion sposobów, zupełnie jak nasze tradycyjne naleśniki. Oryginalnie podaje się je z syropem klonowym, ale możecie je zjeść równie dobrze z dżemem, nutellą, miodem, owocami, bitą śmietaną… Dosłownie wszystkim! Zerknijcie jeszcze raz na film na samej górze posta i zainspirujcie się moją dekoracją :)

I jak? Kto zgłodniał, pisze komentarz!

Autor: Blogodynka

Karolina Pikus. Blogerka i YouTuberka z zamiłowania. Uwielbia się śmiać, jeść czekoladę i oglądać filmy katastroficzne. Wzięła ślub w wieku 21 lat. Żałuje, że robi zawsze pięć brzuszków za mało.

  • smagibagi

    Zrobiłam, wyszły najlepsze na świecie <3 dziękuje za przepis :)

  • Kittenkaaa

    Wyszły świetne! Tylko szkoda , że nie napisałaś w jakiej temperaturze je piec :)

    • To pewnie dlatego, że ich się nie piecze tylko smaży na patelni (co jest napisane w przepisie :P)