Frittata ze szparagami i pomidorem [PRZEPIS]

Frittata w różnych wariacjach – to właśnie ten przepis króluje na moim Instagramie i Snapchacie (@blogodynka) od dwóch dni, a wam cieknie ślinka na sam widok zdjęć, więc postanowiłam podzielić się przepisem. No nie będę taka, w końcu to pomysł na przepyszne śniadanie, bardzo pożywne i sycące, a przy tym niezbyt kaloryczne!

Drukuj
Frittata ze szparagami i pomidorem
Przepyszne i proste śniadanie, które nigdy się nie znudzi, bo można je przygotować na milion sposobów!
Danie Śniadanie
Kuchnia Dania fit
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Danie Śniadanie
Kuchnia Dania fit
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na patelni, którą można potem piec w piekarniku (cała metalowa, ewentualnie rączkę należy owinąć szczelnie folią aluminiową).
  2. W tym czasie umyć szparagi, oderwać końcówki i podgotować (nie muszą być ugotowane - dojdą w piekarniku).
  3. Jajka wybić do miski i roztrzepać z mlekiem, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, sól i pieprz.
  4. Masę z jajek przelać na patelnię do cebulki.
  5. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów i kawałki szparagów.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez około 25-30 minut, aż jajka będą ścięte.
Inne informacje

Uwaga! Jeśli wolicie przepis w wersji mniej fit, posypcie frittatę przed pieczeniem tartą mozarellą. Pycha!

Dajcie znać, jak przygotujecie własne frittaty i czy chcecie więcej wersji tego dania (bo kombinować można tu na milion sposobów!). Nie zapomnijcie sfotografować swoich śniadań i oznaczyć mnie na Instagramie :)

Autor: Blogodynka

Karolina Pikus. Blogerka i YouTuberka z zamiłowania. Uwielbia się śmiać, jeść czekoladę i oglądać filmy katastroficzne. Wzięła ślub w wieku 21 lat. Żałuje, że robi zawsze pięć brzuszków za mało.