Krewetki smażone z czosnkiem

Uwielbiam krewetki w każdej postaci, nawet jeśli są podle opanierowane i smażone na głębokim oleju w jakimś fast foodzie. Dawno już odkryłam, że najlepiej smakują najprostsze rozwiązania i dzisiejszy przepis jest właśnie jednym z nich.

Dzięki moim rodzicielom miałam okazję wielokrotnie podróżować do krajów śródziemnomorskich i tam cieszyć się świeżutkimi, cudownie przyrządzanymi owocami morza. A gdy już za nimi zatęskniłam po powrocie do kraju, Mama zawsze była obok, by przygotować mi moje ulubione krewetki.

Drukuj
Krewetki smażone z czosnkiem
Przepyszna przystawka lub danie główne, w zależności od przygotowanych ilości. Goście będą zachwyceni, a jeśli przygotowujesz krewetki tylko dla siebie - uważaj, one uzależniają. Moja ukochana propozycja imprezowa.
Porcje
osoby
Składniki
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Jeśli krewetki były mrożone, zalej je zimną wodą i poczekaj aż się rozmrożą.
  2. Rozpuść masło na patelni, pamiętając, że od jego ilości zależy ilość sosu.
  3. Na maśle podsmaż delikatnie czosnek.
  4. W trakcie dorzuć krewetki, podlej odrobiną białego wina i smaż aż alkohol odparuje, a krewetki będą miały złoty kolor (resztę wina możesz wypić :D)
  5. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Inne informacje

Możesz przełożyć na talerz lub podawać prosto z patelni. Najlepiej smakują z francuską bagietką, którą można maczać w maślanym sosie. Pychota!

Jeśli przygotujecie krewetki z tego przepisu w domowym zaciszu, podzielcie się zdjęciami na Instagramie i oznaczcie mnie (@blogodynka), a na pewno zajrzę. Jeśli próbowaliście wcześniej krewetek przyrządzanych właśnie w ten sposób, dajcie znać w komentarzach – jest to najprostsza i najbardziej popularna wersja, a smakuje przegenialnie.

Autor: Blogodynka

Karolina Pikus. Blogerka i YouTuberka z zamiłowania. Uwielbia się śmiać, jeść czekoladę i oglądać filmy katastroficzne. Wzięła ślub w wieku 21 lat. Żałuje, że robi zawsze pięć brzuszków za mało.