Śniadaniowe taco a’la meksykańskie [PRZEPIS]
Jeśli najbardziej czasochłonną część przygotujecie dzień wcześniej, złożenia dania o poranku zajmie wam dosłownie chwilę :)
Porcje Czas przygotowania
1porcja 10minut
Czas gotowania
40minut
Porcje Czas przygotowania
1porcja 10minut
Czas gotowania
40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki nakłuj nożem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz do momentu aż będą miękkie. Możesz przygotować ich więcej i przechować w lodówce na kolejny raz.
  2. Upieczonego ziemniaka pokrój w kostkę, cebulę w piórka i podsmaż na oleju kokosowym na złoty kolor.
  3. Podczas smażenia dodaj czerwoną fasolę.
  4. Na osobnej patelni (lub tej samej, po podsmażeniu warzyw) usmaż jajka roztrzepane z mlekiem, solą i pieprzem.
  5. Podgrzej tortillę na patelni, nadziej ją warzywami i jajkiem. Możesz dodać swój ulubiony sos dla dodania soczystości lub dodać świeżych warzyw, np. pomidorków koktajlowych.
Pozostałe informacje

Ziemniaki możesz przygotować dzień wcześniej, nawet w większej ilości, by zaoszczędzić sobie rano czasu.

Tortillę możesz kupić, wtedy najlepiej użyj żytniej – ja skorzystałam z pszennej, gdyż innej nie było, a ja miałam ogromną ochotę na takie śniadanie. Jeśli masz dobry przepis na placek, skorzystaj z niego – ja wciąż nad swoim pracuję.