Śródziemnomorska sałatka z komosą [FIT PRZEPIS]

Zachwyciłam się tym przepisem jakiś czas temu, gdy szukałam inspiracji na wykorzystanie komosy ryżowej. Quinoa często pojawia się w internetowych przepisach, ale do tej pory nigdy nie miałam z nią styczności i szukałam sposobu na wykorzystanie mojego „pierwszego razu”.

Drukuj
Śródziemnomorska sałatka z komosą [FIT PRZEPIS]
Przepyszna i sycąca - podane proporcje dotyczą dwóch mniejszych osób lub jednej większej (o pojemniejszym żołądku :D)
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sałatka
Sos
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sałatka
Sos
Sposób przygotowania
  1. Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie proporcje: 1 część komosy na 2 części wody). Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, a potem odstawiamy i trzymamy jeszcze 5 minut pod przykrywką.
  2. W tym czasie kroimy paprykę, cebulę, fetę i pietruszkę.
  3. Komosę przekładamy do miski, mieszamy z warzywami.
  4. Oliwę z oliwek mieszamy z ulubionymi przyprawami (przykładowe w przepisie) i wylewamy na sałatkę.
Inne informacje

Można jeść każdy składnik osobno, a można też wymieszać - przepyszne w obu przypadkach! :)

Zachęcam was do spróbowania, bo ta sałatka jest tak pyszna, że robiłam ją jeszcze kilka razy i na pewno będę robić więcej. Jeśli skorzystacie z przepisu, nie zapomnijcie pochwalić się na Instagramie i opatrzyć zdjęcie @blogodynka i #blogodynka :) Smacznego!

Autor: Blogodynka

Karolina Pikus. Blogerka i YouTuberka z zamiłowania. Uwielbia się śmiać, jeść czekoladę i oglądać filmy katastroficzne. Wzięła ślub w wieku 21 lat. Żałuje, że robi zawsze pięć brzuszków za mało.