przepis na danie

Zaskocz swoją kobietę. Przygotuj : Sałatkę z łososiem gravlax.

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

Łososia przygotowujemy 3 dni wcześniej

1szt ( ok 1-1,5kg) Łosoś filet ze skórą

Marynata do łososia

200g Soli morskiej

130g Cukru

2 pęczki Kopru

30ml Brandy lub Whisky

5g Pieprzu cytrynowego

Sałatka:

300gr mix sałat (ruccola, roszponka, szpinak lub dowolna sałata)

100g ogórka

100g pomidora koktajlowego

150g truskawek

50g oliwek czarnych

Sos:

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy sarepskiej

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka octu winnego

½ łyżeczki pieprzu młotkowanego

2 łyżki wody

50ml oliwy z oliwek extra vergine

Sól morską wymieszać z cukrem i pieprzem cytrynowym. Łososia pokroić na pół. Na dno pojemnika wsypać trochę mieszanki soli z cukrem, następnie położyć połówkę łososia i posypać połową marynaty, położyć na niego gałązki kopru skropić połową Brandy. Na pierwszy kawałek łososia położyć kolejny i też obsypać go marynatą, obłożyć koperkiem i polać Brandy. Szczelnie zamknąć pojemnik. Wstawić do lodówki na 3 dni pamiętając by co dziennie łososie zamienić miejscami.

Po 3 dniach tłuszcz i wodę z pojemnika wylać, zdjąć koper, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Łosoś powinien zrobić się szklisty i pachnący koperkiem. Ostrym nożem kroimy cienkie plastry pod ukosem.

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.

Ogórka kroimy w grubą kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, truskawki dzielimy na ćwiartki. Warzywa i owoce mieszamy z miksem sałat i wykładamy na talerz. Plastry łososia zwijamy w różyczki i układamy na sałacie, polewamy sosem miodowo-musztardowym.

Łososia spożyć w ciągu 3 dni od zrobienia przechowując w lodówce lub można też go zamrozić.