Propozycja na Dzień Kobiet: Sałatka z łososiem gravlax
Zaskocz swoją kobietę. Przygotuj : Sałatkę z łososiem gravlax.
Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
Łososia przygotowujemy 3 dni wcześniej
1szt ( ok 1-1,5kg) Łosoś filet ze skórą
Marynata do łososia
200g Soli morskiej
130g Cukru
2 pęczki Kopru
30ml Brandy lub Whisky
5g Pieprzu cytrynowego
Sałatka:
300gr mix sałat (ruccola, roszponka, szpinak lub dowolna sałata)
100g ogórka
100g pomidora koktajlowego
150g truskawek
50g oliwek czarnych
Sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka octu winnego
½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
2 łyżki wody
50ml oliwy z oliwek extra vergine
Sól morską wymieszać z cukrem i pieprzem cytrynowym. Łososia pokroić na pół. Na dno pojemnika wsypać trochę mieszanki soli z cukrem, następnie położyć połówkę łososia i posypać połową marynaty, położyć na niego gałązki kopru skropić połową Brandy. Na pierwszy kawałek łososia położyć kolejny i też obsypać go marynatą, obłożyć koperkiem i polać Brandy. Szczelnie zamknąć pojemnik. Wstawić do lodówki na 3 dni pamiętając by co dziennie łososie zamienić miejscami.
Po 3 dniach tłuszcz i wodę z pojemnika wylać, zdjąć koper, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Łosoś powinien zrobić się szklisty i pachnący koperkiem. Ostrym nożem kroimy cienkie plastry pod ukosem.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Ogórka kroimy w grubą kostkę, pomidorki przekrajamy na pół, truskawki dzielimy na ćwiartki. Warzywa i owoce mieszamy z miksem sałat i wykładamy na talerz. Plastry łososia zwijamy w różyczki i układamy na sałacie, polewamy sosem miodowo-musztardowym.
Łososia spożyć w ciągu 3 dni od zrobienia przechowując w lodówce lub można też go zamrozić.