pakowanie prozniowe

Marnotrawienie żywności to ogromny problem społeczny, ekonomiczny, jednak przede wszystkim ekologiczny. Statystycznie na jednego Polaka przypada rocznie 200 kilogramów żywności, wyrzucanej głównie z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Jednym z rozwiązań tego problemu jest pakowanie próżniowe, dzięki któremu możliwe jest łatwe wydłużenie daty przydatności do spożycia.

W przypadku pakowania próżniowego mamy do czynienia z odseparowaniem dań czy produktów spożywczych od powietrza, które skraca ich termin przydatności do spożycia. Dzięki temu żywność nie ma kontaktu z tlenem, który przyspiesza procesy związane z jełczeniem tłuszczu, czy utlenianiem. Dzięki zamknięciu w próżni takie produkty jak warzywa, owoce, mięso, sery czy pieczywo chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Dodatkowo jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia. Korzystanie z systemu próżniowego pozwala znacząco zredukować ilość wyrzucanej żywności.

System pakowania próżniowego docenią także miłośnicy gotowania. Pozwala on na szybkie marynowanie mięs czy warzyw. Amatorów gotowania metodą sous-vide ucieszy fakt, że za sprawą odpowiednio zaprojektowanych worków i folii, możemy poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i korzystać również z tej metody przygotowywania potrawy.

Jaki system pakowania próżniowego wybrać?

W przypadku, gdy poszukujemy zgrzewarki do użytku domowego, a nie przemysłowego, zależy nam na prostocie użytkowania i jakości urządzenia. Istotną rolę odgrywa również mechanizm usuwania powietrza z worków czy pojemników. Najlepszym rozwiązaniem w tym zakresie są urządzenia wyposażone w odsysającą pompę próżniową, a nie prosty wentylator ciśnieniowy. Te drugie często oferowane są w popularnych dyskontach. Jeżeli poszukujemy urządzenia, które posłuży nam przez lata, ważna jest dostępność akcesoriów czy materiałów eksploatacyjnych jak folie, worki oraz pojemniki, które wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia składników m.in. BPA (Bisfenol A).

FoodSaver pionier na rynku urządzeń do pakowania próżniowego, dostępny na rynku od 1987 r.

Oferuje bogatą gamę systemów próżniowego pakowania oraz niezbędnych akcesoriów. Dzięki nim będziemy w stanie utrzymać świeżość produktów spożywczych nawet do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnego ich przechowywania.