dania z musztarda

Każdy z nas ceni w kuchni uniwersalne, aromatyczne dodatki, które idealnie podkreślą smak wielu potraw. Jednocześnie lubimy rozwiązania dzięki którym gotowanie staje się proste, a efekty przerastają nasze oczekiwania. Jednym z niezastąpionych kuchennych „trików” jest dodanie do dressingów odrobiny musztardy.

Doskonałym uzupełnieniem sosów i marynat jest musztarda. Najlepiej sprawdzi się wersja o uniwersalnym, łagodnym smaku i jak najkrótszej liście składników. Dzięki temu nie zdominuje ona dania, tylko w subtelny sposób je podkreśli. Do tego celu idealnie pasuje Musztarda Kielecka kremska – delikatna, ale bardzo aromatyczna. Przedstawiamy pomysły na sprawdzone dania z subtelną nutą musztardy.

Polędwiczki w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe to proste, ale wyjątkowo efektowne danie, które przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. Dodajmy do tego kremowy, aromatyczny sos z musztardy i śmietanki, a powstanie wyjątkowe danie!

Potrzebne składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • świeży rozmaryn
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki Musztardy Kieleckiej kremskiej
  • szklanka śmietanki 30%
  • duża cebula
  • sól, pieprz

Zaczynamy od pokrojenia polędwiczki w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony, w połowie smażenia dodając cebulę pokrojoną w pióra. Na koniec dodajemy czosnek pozostały z marynowania mięsa, smażymy jeszcze przez chwilę, po czym wlewamy na patelnię pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie łączymy śmietankę z Musztardą Kielecką kremską, solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku i wlewamy całość na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Gotowe!

Przepis na doskonałe udka kurczaka

Udka kurczaka to idealny pomysł na smaczny, rodzinny obiad. Ich przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne, więc są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zabieganych osób.

Potrzebne składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 6 łyżek Musztardy Kieleckiej kremskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, udka wkładamy do miski i dokładnie nacieramy je marynatą. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu, przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Smacznego!