Śniadanie to podstawa!
Dodatkowo – do ich przyrządzenia użyjesz wartościowych składników, takich jak napoje roślinne, siemię lniane, płatki owsiane pełnoziarniste, suszona żurawina, migdały w płatkach. Znajdziesz je w asortymencie Sante – eksperta od zdrowej żywności.
Naleśniki owsiane z karmelizowanymi gruszkami z rodzynkami
Składniki:
Na naleśniki:
Mąka owsiana – 170 g
Napój owsiany Sante Organic 700 ml
Szczypta soli Sante
Siemię lniane złociste Sante Skarby Ziemi – 2 łyżki
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
Na karmelizowane gruszki:
Gruszki – 2 sztuki
Olej kokosowy – 1 łyżka
Syrop klonowy – 1 łyżka
Rodzynki Sante – 2 garści
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, ostawiamy. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, wylewamy po chochli ciasta i smażymy około dwie minuty z każdej strony. Powtarzamy czynność do skończenia ciasta. Rodzynki odsądzamy. Wodę odlewamy. Gruszki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy syrop klonowy i gruszki. Karmelizujemy na małym ogniu, po 2 minutach zmieniamy stronę. Na koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy po kilka karmelizowanych gruszek z rodzynkami i zwijamy.
Owsianka z pomarańczą, żurawiną i prażonymi migdałami
Składniki:
Napój owsiano-migdałowy Sante Organic – 650 ml
Płatki owsiane Sante – 150 g
Pomarańcza – 2 szt
Suszona żurawina Sante – 50 g
Migdały w płatkach Sante – 50 g
Miód – 10 g
Sól – szczypta
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy. Napój owsiano-migdałowy Sante Organic zagotowujemy w garnku. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut lub do momentu, aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy całość się zarumieni, dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Następnie przekładamy na kawałek pergaminu i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie łamiemy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczek. Na górze układamy plasterki pomarańczy, żurawinę oraz prażone migdały z płatkami w miodzie. Smacznego!