Zamienniki cukru – jak wytrwać w diecie bez cukru?
Nowy Rok to czas postanowień, które stawiają przed sobą osoby w każdym wieku. Bardzo częstymi postanowieniami jest wprowadzenie zmian w diecie, schudnięcie lub niejedzenie cukru. Wytrwanie w tych postanowieniach nie jest łatwe, jednak nikt nie powiedział, że niemożliwe. Wystarczy wiedzieć, jakie zamienniki wprowadzić do codziennego jadłospisu i zdecydować się na ich stosowanie. Przedstawiamy listę zamienników cukru, które doskonale sprawdzają się w roli dodatku do wypieków, głównych dań i napojów.
Stewia
Stewia – zamiennik cukru, który cieszy się ogromną popularnością wśród osób na diecie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że jest znacznie słodsza od cukru. Tak więc jedno opakowanie tego zamiennika cukru może starczyć na naprawdę długo. Do słodzenia wypieków lub napojów wystarczy jej niewielka ilość. Decydując się na jej stosowanie warto wiedzieć, że jedna łyżeczka stewii jest tak słodka, jak jedna szklanka białego cukru. To robi wrażenie!
Syrop klonowy
Kolejnym zamiennikiem cukru, który warto stosować i cieszy się dużą popularnością jest syrop klonowy. Dobrze znany niektórym z filmów, gdzie wykorzystuje się go jako polewę na naleśniki. Dobrze sprawdza się dla osób na diecie, a także tych, którzy chcą wprowadzić dobre zmiany w swoim jadłospisie. Dzieje się tak, ponieważ syrop klonowy bogaty jest w cenne składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego:
-
Wapń.
-
Magnez,
-
Potas.
-
Mangan.
-
Witaminy z grupy B.
-
Polifenole.
Miód
Zdrowszym, ale nie mniej kalorycznym zamiennikiem cukru jest miód. Jednak miód wykazuje wiele silnych właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu jego spożywanie ma korzystny wpływ na zdrowie. Bogaty jest w składniki odżywcze. Miód wykazuje działanie przeciwzapalne, lekkie działanie przeciwbakteryjne, wzmacniające i regenerujące. Doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty w czasie przeziębienia, ponieważ wspiera organizm w walce z drobnoustrojami.
Tagatoza
Zamiennik cukru, który jest mało znany. Słodkością przypomina biały cukier, jednak jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny. Polecany każdemu, kto chce schudnąć. Dodatkowo ma doskonały wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Niestrawione resztki tagatozy pełnią rolę probiotyku i odżywiają zdrowe bakterie w przewodzie pokarmowym.
Wybierając te zamienniki cukru możesz mieć pewność, że wprowadzisz zmiany w diecie, które pomogą Ci schudnąć, ale co więcej będą miały pozytywny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie.